Programblad

Fördomar och stark grupptillhörighet råder på skolan East High, men när pluggisen Gabriella och sportfånen Troy börjar visa intresse för varandra och trotsar de oskrivna reglerna skapas en kedjereaktion som sprider sig från grupp till grupp. Detta är inte populärt hos alla och planer börjar smidas bakom deras ryggar.

Kort om arbetsprocessen:

Hösten 2017 drog vi igång en Musikalkurs, under läsåret lyssnade vi in vilken musikal som var mest populär bland eleverna och High School Musical verkade stå högst upp på listan. Rättigheter söktes från MTI-europe och ett avtal skrevs med Disney och N3.

I Augusti 2018 var det dags för audition och intresset hade spritt sig vida. Strax därefter startade repetitionerna som sedan dess pågått minst två dagar i veckan. Eleverna har jobbat hårt och stöttat varandra under resans gång. Den stora spridningen i åldrar mellan 13-25år har gjort de äldre till naturliga förebilder för de yngre som blommat ut allt mer under årets gång…. Några av dem har nog blivit 10cm längre sedan i höstas.

Vi är enormt stolta över alla elever! Den här musikalen handlar om att inte behöva begränsa sig själv, utan ha tillgång till alla sina sidor och att tillåta sin omgivning att visa dem, det gestaltar ensemblen genuint ända ut i fingertopparna.

Vi önskar er en rik upplevelse av denna Musikal som redan fått oss att häpna, skratta och rysa!

/ Maria Hansson och Louise Mac Key
Projektledare

Presentation av ensemble:

Möt Gabriella Montez- spelad av Amanda Malm
Hon är den nya tjejen på East High, nyinflyttad i staden med sin mamma försöker hon hålla en låg profil på skolan. Gabriella har haft det tufft och flyttat runt en del. Hon har tidigare blivit kallad saker bakom ryggen och på så sätt blivit tvungen att bygga upp en styrka men det har också gjort henne osäker. Som tur är finner hon goda vänner på East High som hon börjar hänga med. Gabriella är väldigt snäll, bryr som om andra men är också ganska blyg. Hon är smart och modig och för några blir hon ett hot. Särskilt för Sharpay när hon inser att Gabriella vågar gå emot de grupper som finns i skolan. Gabriella drömmer om att få vara sig själv och att våga följa sitt hjärta. Självklart drömmer hon också om Troy…

Möt Troy Bolton – spelad av Edvin Eng
Han är lagkapten för basketlaget Wildcats på East High. Troy har ett bra liv, både i skolan och hemma. Coach Bolton är Troy’s pappa och har alltid hjälpt honom att bli bättre, men har också höga krav på sin son.Troy är alltid tuff och tar mycket plats. Han vet att många ser upp till honom och agerar därefter. Dock gör han allt med stor glädje och är därför ofta väldigt positiv.
Pluggisgänget har inte riktig samma syn på Troy och ser honom mer som en sportfåne med lite för mycket självförtroende. Troy har en önskan om att slå sig fri från de förutfattade meningar som kretsar kring honom och vill kunna vara sig själv. Han drömmer om att vara med i musikalen, vinna slutspelet och framförallt att få vara tillsammans med Gabriella.

Sky spelad av Joseph Bruising
Sky tillhör sportgänget och brinner för basketen och tränar hårt för att laget ska vinna slutspelet som närmar sig. Sky blir chockad när plötsligt basketlagets kapten, Troy, förlorar fokus på slutspelet och vill söka in till skolans musikal. Det blir en dominoeffekt och fler avslöjar att de i hemlighet har ett annat intresse än vad alla tidigare trott. Sky förstår att något behöver göras åt kaoset som uppstått av detta, men vad… Joseph som spelar Sky kan vi även se i rollen som Cathy, en livlig dansare som söker in till skolans musikal.

Bea spelad av Fiona Skog
Bea är top cheerleader på East High vilket innebär att hon är en av de mest populära tjejerna på skolan. Som ledare för skolans cheerleader är hon väldigt engagerad i att basketlaget Wildcats ska ta hem slutspelet. Därför ser hon till att få lagkaptenen Troy på bättre tankar när han tappar fokus på basketen på grund av en musikalinprovning… och kanske en ny tjej på skolan. Fiona som spelar Bea kan vi även se i rollen som ”Teaterpretto”, en djupt inkännande scenkonstnär som söker in skolans musikal.

Zeke Baylor – spelad av William Winblad
Zeke är en viktig del av basketlaget på East High och bästa vän till Chad och Troy. Han är den godhjärtade mittenspelaren som håller ihop gänget. När han får reda på att Troy vill söka in till musikalen är han stöttande och är inte sen att berätta för alla att även han har en hemlig passion som ingen skulle kunna gissa.
Han är modig och med basketbollen under armen känner han sig trygg på skolgården. När de andra i hans gäng retas med pluggisarna kan han skratta med, men tycker egentligen inte det är så roligt. Han har alltid ögonen på Sharpay om hon är i närheten och där andra bara ser henne som dramaklubbens diva, ser Zeke något annat men kommer han våga berätta det för henne…


Martha Cox- spelad av Elina Sätterman
Martha är en av dem som inte gör så mycket väsen av sig och är en duktig elev, trygg och självsäker men på ett långt avstånd från sportnördar och teaterpretton.
Hon är en av dem smartaste eleverna på skolan, hänger med pluggisgänget och trivs bäst med en bok i handen. Det var i alla fall vad alla trodde tills skolan skakades om av Gabriella och Troys musikaldrömmar. Martha som är en god vän och känner sig trygg med sina pluggiskompisar erkänner då att hon älskar något annat än kemi och matte, till och med lite mer än läxor…

Coach Bolton – spelas av Daniel Olsson
Jack Bolton coachar East Highs basketlag Wild cats. Han har stora förhoppningar på sin son, Troy, som är lagkapten. Coach Boltons stora dröm är att Wild cats ska ta hem slutspelet som han själv aldrig lyckades med i sin ungdom. När han märker att Troy tappar fokus på basketträningen bara dagar innan den viktiga matchen gör han vad som krävs för att för att få Troy att förstå allvaret i situationen. Men… vad är viktigast?

Fröken Darbus – spelas av Angelique Jallow
Fröken Darbus hjärta brinner för teatern, hon tar teatern på stort allvar, men får ofta konkurrera med basketlaget för att få pengar till sina uppsättningar.
Hon vill sprida sitt engagemang till skolans alla elever och blir överlycklig när hon ser två nya ansikten på audition, Gabriella och Troy, vars sång går rakt in i hennes hjärta. Men kommer de att satsa vad som krävs för att få huvudrollerna?

Möt Jack Scott, spelad av Noel Heal 
Jack Scott är East Highs egen radioröst som rapporterar om vad som händer på skolan. Han är snäll och smart, men tror att han är cool. Många gillar Jack och hans sammetsröst i etern, men kan bli kallad nörd, men det gör inte Jack något för han är en stolt nörd. Han har stora universitetsdrömmar och tillhör pluggisarnas gäng, men sneglar ofta åt dramaklubben där Kelsi Nielson hänger…

Möt Kelsi Neilson, spelad av Astrid Hansson
I skuggan av de excentriska artisterna i dramaklubben jobbar Kelsi hårt som manusförfattare och kompositör. Hon är väldigt intelligent och musikalisk, men får sällan visa sin fulla potential. Nu när dramaklubben ska sätta upp hennes Musikal ’Julia och Romeo’ får hon äntligen chansen. Hon berörs mycket av Gabriella och Troys sång och vill att de ska få spela huvudrollerna, men det är inte lätt att utmana Sharpay och Ryanne som styrt och ställt över dramaklubben sedan förskolan. Kelsie drömmer om att få dela sin musik med världen och kanske tänker hon ibland på Jack Scotts härliga röst…

Möt Taylor MacKessie spelad av Elvira Björklund
Taylor är pluggisgängets ledare. Hon är supersmart och har högsta betyg i alla ämnen. Taylor har länge försökt få skolan att vinna vetenskapsolympiaden och när hon möter Gabriella Montez får hon hopp om att ta hem vinsten när hon förstår att Gabriellas mattekunskaper är utöver det vanliga. Drömmen om vinsten hotas dock när Taylor förstår att Gabriella kanske är mer intresserad av musikal och basketlagets kapten, Troy Bolton. Något måste göras, men vad och till vilket pris?

Möt Chad Danforth spelad av Elmer Nyman
Chad har hög status på skolan och klassas som näst bäst i basket efter Troy Bolton, lagkaptenen. Chads stora dröm är att vinna slutspelet, men den drömmen hotas när lagkaptenen plötsligt börjar visa intresse för musikal och den nya tjejen på skolan- Gabriella Montez.
För att lösa detta problem måste Chad med sportgänget göra det otänkbara- prata med pluggisgänget!

Möt Sharpay Evans – spelad av Tess Larsen
Sharpay är skolans teaterstjärna. Hon får alla huvudroller i skolans produktioner och tillhör dramaklubben. De flesta på skolan är lite rädda för henne så vänner har hon inte gott om. Hon hänger ändå mest med sin tvillingsyster Ryanne som hon hunsar runt. Hon har en tuff yta och räds inte för att ta i med hårdhandskarna för att få som hon vill. Hennes stjärnstatus hotas när Gabriella och Troy får upp ögonen för musikalen och hon gör allt för att behålla sin plats på tronen. För om hon inte är musikalstjärna, vad är hon då?

Ryanne Evans -spelad av Sara Boström
Ryanne är Sharpays åtta minuter yngre tvillingsyster och brinner lika mycket för teatern som Sharpay, och lite mer för jazzdans.
Ryanne är väldigt snäll och många gillar henne. Tyvärr hänger hon i skuggan av sin storasyster och får kämpa lite för att få lika mycket plats i rampljuset som Sharpay. Ryanne vill egentligen inte bråka med någon och börjar tröttna lite på Sharpays manipulativa metoder. Kommer Ryanne att våga sätta ner foten och gå en annan väg än sin syster?

Ripper spelad av Elsa Bernlo
Ripper är en cool skejtare som tar det chill och tycker att omgivningen oftast tar livet på för stort allvar. Men Ripper bär på en hemlighet som hon inte vågat berätta för någon än… hon spelar cello, något som hennes gäng inte tycker är särskilt coolt. När Troy, sportfånen, kommer ut med att han gillar att sjunga inspireras Ripper och tar mod till sig…Elsa som spelar Ripper spelar även Teaterpretto i dramaklubben.

Mange spelad av Annie Ljungvall
Mange är en, om möjligt, ännu coolare skejtare än Ripper. Hon blir väldigt överraskad när hennes bästis berättar att hon gör något så ocoolt och nördigt som att spela cello… det brukar ju bara vara pluggisarna som gör sånt och Mange tycker först att Ripper borde hålla sig till sitt gäng… men kanske kan Ripper och andra rebeller få Mange att se det coola i att följa sitt hjärta…
Annie som spelar Mange kan vi även se i rollen som fröken Tenny.

Dansare från danslinjen: Jonathan Andersson, Amanda Basmaji, Liv Badinand, Hanna Carlesson, Mario Dababura, Johanna Olsson, Felicia Johansson Ylva Russberg, Ellen Russberg, Jessica Wallström

Projektledning, regi, koreografi och musikalisk instudering: Louise Mac Key och Maria Hansson

Kapellmästare: Urban Björn

Scenografi: Annabella Sofran

Kostym: Kicki Bertzén

Ljudutrustning: Westerlund studio

Ljudteknik: Niklas Hansson, Andreas Husberg

Film: Thomas Johnsson

Foto: Kristoffer Hedberg

Marknadsföring: N3s Kreativa coacher, Kristoffer Hedberg, Rebecka Haak, Torbjörn Jackson samt Elin Johnsson

Scenteknik: N3s Husvärdar Johan Lind, Tony Shamoun, Klas Adamsson

Producenter och ansvariga utgivare: N3 ledningsgrupp i samarbete med MTI europe, Jens Ericsson, Sara Karlsson.

Stort tack till ALLA som hjälp till på något sätt, vilket är i princip vartenda arbetslag på N3!