Bleckblåsinstrumenten spelar man med hjälp av läpparna. De gör alla ljud, som instrumentet sedan förstärker.

Valthorn

Det instrument som är böjt mest av alla i denna grupp. Används mycket inom filmmusik när man vill förstärka maffiga filmscener. ”Hjältehorn” eller ”Hollywoodhorn” har väl alla hört talas om!

Trumpet

Det minsta instrumentet i familjen. Används liksom valthornet ofta i filmmusik. Man kan också höra trumpeten spela fanfarer lite då och då som t.ex. vid invigningar av stora evenemang. Spelar ofta melodistämman eftersom den hörs så bra!

Trombon

Bleckblåsinstrumentet med drag i! Du kan låta som en motorcykel men också spela olika slags musik som t.ex. rock, pop, jazz och klassiskt. För dig med långa armar!

Baryton

En mindre variant av tuban. Lättare att börja spela om man inte är så stor. Ett viktigt instrument för att få ett fylligt ljud i orkestern eller ensemblen.

Tuba

Det största instrumentet i familjen. Utan tuban blir det väldigt tomt! För att få basen med så är tuban jätteviktig. Men man kan även spela snabba och roliga melodier som vilket annat instrument som helst. Man behöver inte bara spela bastoner hela tiden!

Undervisningen
Den börjar i grupp eller enskilt. När man har spelat ett tag så får man börja spela i orkester. Orkestrarna finns i olika steg. Från nybörjarblås till stor symfoniorkester. Du kan även vara med i mindre grupper som t.ex. brassensemble och pop-/rockgrupper. Fördelen med bleckblåsinstrumenten är att du kan spela vilken sorts musik som helst!

Kursplan blåsintrument