Akustisk gitarr

Gitarren är ett mångsidigt och mycket omtyckt instrument som förekommer i nästan alla musikstilar. Du lär dig spela efter noter på en akustisk, nylonsträngad gitarr. Melodispel och ackord är grunden. Efter hand spelar du ackordlåtar och små solostycken, och deltar kanske i någon av N3 Kulturskolas gitarrensembler. Samspel är en viktig del då det är möjligt.

Elgitarr

Elgitarren hittar du som instrument i de flesta band i allt från stilarna Jazz till Hårdrock. Elgitarren är i grunden lika dan som den akustiska gitarren. Skillnaden är att det finns mickrofoner på elgitarren och man måste ha en förstärkare som förstärker ljudet. Elgitarren är också ett ensembleinstrument och fungerar bäst tillsammans med instrumenten bas, trummor, keyboard & synth.

Du får lära dig:
• Teknik höger & vänster hand.

• Ackord, visakord, powerchords, färgade ackord, altererade ackord allt efter den nivå som man utvecklas till. Ackord använder man när man kompar någon som t ex sjunger och är elgitarrens största användningsområde.

• Improvisation, olika skalor som: pentaskalor, bluesskalor, kyrkotonarter, arps m.m. När man improviserar eller solar som det också kallas så använder man skalorna till att göra små melodier som man i stunden kommer på. I t.ex rock, brukar det för det mesta finnas med någon del där elgitarristen improviserar.

• Tabulatur och notläsning. Tabulatur är ett komplement till det vanliga notsystemet där man med hjälp av siffror skriver ut vilket band på gitarrhalsen man skall spela på.

 

 

 

 

Kursplan gitarr