Blockflöjt

Blockflöjtsfamiljen består av åtta olika storlekar. Gar klein på cirka 20 cm är minst och den största heter subkontrabas och är cirka 180 cm.

Vill du spela blockflöjt är det altblockflöjten som vi börjar med. Senare provar vi andra storlekar i blockflöjtsfamiljen.

Klarinett

Klarinetten kan ha en mjuk och varm ton, men kan också låta ilsken och vass. Mycket användbart instrument och kan höras och ses i de flesta sammanhang. Blåsorkester, symfoniorkester, jazz, rock, pop folkmusik osv. Lätt att bära med sig är den också.

Saxofon

Saxofonen har väl gjort sig mest känd i jazzorkestrar, men används i många andra sammanhang också. Till exempel rock och pop. Klarinetten och saxofonen är ganska lika varandra i spelteknik och behärskar man det ena är det ganska lätt att lära sig det andra.

• fagott
• oboe

Tvärflöjt

Tvärflöjt räknas till kategorin träblåsinstrument även om de idag ofta tillverkas i metall. Tvärflöjten förekommer i många sorters musik från jazz, folk och pop till klassisk musik. Om du väljer att spela tvärflöjt får du möjlighet att spela i orkester tillsammans med andra blåsinstrument och i mindre ensemble tillsammans med andra tvärflöjtister. När du spelat lite längre kan du även få möjlighet att spela i symfoniorkester. Det finns fyra vanliga medlemmar i tvärflöjtsfamiljen. Den vanligaste – c-flöjten eller konsertflöjten – är den flöjt vi börjar spela på. Piccolaflöjten är en mindre flöjt med ljusare klang som framför allt används i orkester. En mörkare klang har altflöjten och basflöjten

Kursplan blåsintrument